The Kappatos Aegina Art Residency και η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΝΘΕΟΝ 
σε συνεργασία με την Εταιρεία Έρευνας Μελέτης και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης –
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ παρουσιάζουν τον ΒΑΣΙΛΗ ΣΑΛΠΙΣΤΗ στην Performance‘ Τα Αφαία ’

 

Στην Οικία / Εργαστήριο του Ζωγράφου Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα, στην οδό Γιάννη Μόραλη, το διήμερο Παρασκευή 7 και Σάβατο 8 Αυγούστου, θα παρουσιαστεί η Performance του Βασίλη Σαλπιστή «Τα Αφαία» η οποία θα είναι ανοιχτή στο κοινό για δύο ώρες κάθε μέρα από 21:00 -23:00.

Η διάρκεια της performance είναι 20 λεπτά και θα επαναλαμβάνεται στις 21:00, 21:30, 22:00, 22:30 και τις δύο ημέρες για περιορισμένο αριθμό επισκεπτών. Η Είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας κατά την προσέλευση. Συνιστάται η κράτηση θέσης στο email desk@kappatosgallery.com ή με sms στον αριθμό 6932463131 δηλώνοντας ονοματεπώνυμο, ημέρα και ώρα. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. H Performance θα γίνει στα Ελληνικά.

Η Performance αποτελεί τον Πρόλογο του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ PERFORMANCE της Αίγινας που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Αίγινα τον Αύγουστο 2021.

 

Το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει μια σειρά από Ζωντανές Καλλιτεχνικές Δράσεις, Perfromances, οι οποίες θα παρουσιασθούν παράλληλα με άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις όπως Εκθέσεις, Παραστάσεις και άλλες δημιουργικές παραγωγές. Οι συμμετέχοντες Καλλιτέχνες προέρχονται κυρίως από τον χώρο των Εικαστικών Τεχνών, αλλά και του Θεάτρου, του Χορού, της Μουσικής, των Multimedia κ.α. Το Φεστιβάλ θα παρουσιάζεται σε ετήσια βάση και τελεί υπό την Αιγίδα και Υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο προβολής και προώθησης της Σύγχρονης Τέχνης στην Ελλάδα.

Η «Οικία-Εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη», πέραν της Αρχιτεκτονικής και Ιστορικής σπουδαιότητάς του, ώς ένα απο τα κτίρια που δημιούργησε ο περίφημος Αρχιτέκτονας Άρης Κωνσταντινίδης, φέρει τις προϋποθέσεις να είναι όχι μόνο χώρος ανάδειξης αλλά και παραγωγής Πολιτισμού στο νησί της Αίγινας. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά και για τον τόπο αλλά και για το κοινό που θα μπορέσει να επισκεφθεί και να γνωρίσει τον χώρο και την ιστορία του κτιρίου το οποίο θα προβάλλει τον Σύγχρονο Πολιτισμό φιλοξενώντας Καλλιτεχνικές Δράσεις, σε ένα νησί που για την ώρα στερείται δραματικά πολιτιστικών υποδομών. Η διοργάνωση του Φεστιβάλ θα έχει έτσι την μεγάλη τιμή να φιλοξενηθεί στους χώρους που έζησε και δημιούργησε ένας απο τους σημαντικούς Έλληνες Καλλιτέχνες του 20ου Αιώνα, ο Γιάννης Μόραλης.

 

Μια νέα διοργάνωση γύρω από την Τέχνη της Performance που θα λάβει χώρα στην Αίγινα και στοχεύει να αναδείξει τη Σύγχρονη Καλλιτεχνική πρακτική και να ανοίξει τη Σύγχρονη Τέχνη στο κοινό της Αίγινας, θα αποτελέσει μια μοναδική Πολιτιστική Δράση η οποία θα ενισχύσει δυναμικά τις ήδη υπάρχουσες καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες στο νησί. Μέσω αυτής της Δράσης επιτυγχάνεται η προώθηση της αποκέντρωσης για την προβολή της Σύγχρονης Τέχνης στην χώρα μας σε έναν τόπο αρκετά κοντά στην Αθήνα, με σημαντική Ιστορία και τουριστική δραστηριότητα, και συμβολική ιστορική σημασία ως πρώτη Πρωτεύουσα του σύγχρονου Νεο-Ελληνικού Κράτους στα 200 χρόνια απο την ίδρυσή του.

 

Η διοργάνωση αυτου του Φεστιβάλ θα βοηθήσει και στην ανάπτυξη της ευρύτερης τριγύρω περιοχής, η οποία συνακόλουθα θα αναβαθμιστεί. Μια μελλοντικά αυξανόμενη πολιτιστική ανάπτυξη θα συμβάλει ταυτόχρονα στη συνολικότερη ανάπλαση του νησιού. Η ανάδειξη του πολιτισμού και η αύξηση του συμβολικού κεφαλαίου θα αναβαθμίσουν το κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο της Αίγινας, προσελκύοντας μεγαλύτερο μέρος του πολιτιστικού και εκπαιδευτικού τουρισμού μέσω καλλιτεχνικών δράσεων, φέρνοντας το κοινό σε επαφή με τη Σύγχρονη Τέχνη. Ο Σύγχρονος Πολιτισμός και οι Αρχαιολογικοί-Ιστορικοί χώροι οι οποίοι υπάρχουν στην Αίγινα, αποτελούν κατ’ εξοχήν πόλο έλξης και ανάδειξης του πολιτιστικού επιπέδου ενός τόπου, ιδιαίτερα μάλιστα όταν συνδυαστούν μεταξύ τους.

 

Ο Βασίλης Σαλπιστής είναι Εικαστικός Καλλιτέχνης και ζεί και εργάζεται στο Παρίσι.

Το 2018 φιλοξενήθηκε στο Kappatos Aegina Art Residency στην Αιγινήτισσα, Αίγινα, ένα Art Residency για Καλλιτέχνες με την Αιγίδα και Υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.